Inspanningstest Sneller BergOp Fietsen 2017 Sportvakantie Fietsen Wielrennen 2017 WebTrainer Personal Sportcoaching

Peter van Dijk in Algerije

newspaper Peter van Dijk in Algerije

date 24-03-2013

Peter van DijkNa een winter van hard trainen in de (Zuid) Hollandse kou en later het Griekse milde klimaat, begon 11 maart dan toch eindelijk het nieuwe seizoen. Voor de ronde van Algerije en 3 andere Algerijnse koersen reisden we af naar Noord-Afrika. Met een groot aantal Europese ploegen, met grote namen als Stefan Schumacher, Constantino Zaballa, David de la Fuente, Angelo Furlan en de sterkste ploegen van het Afrikaanse continent stond er een behoorlijk sterk deelnemersveld om in goede omstandigheden het nieuwe seizoen te starten. Helaas bleken de weersomstandigheden dit jaar niet echt mee te zitten. Vooral de eerste dagen, in de buurt van de Sahara nog wel, waren erg nat en vooral heel koud met zelfs sneeuwbuien tot gevolg. Dit zorgde voor veel afzien, maar ook gevaarlijke situaties, toen al snel bleek dat Afrikaanse wegen minder goed berekend zijn op regen en al snel in gele modderpaden veranderden.
Peter van Dijk - De ronde van Algerije - Sneeuw in de woestijn
De eerste dag was goed te merken dat dit de eerste wedstrijd van het jaar was. Op de zwaarste klim, die al na 25 kilometer beklommen diende te worden, had ik duidelijk nog wat moeite met de aanvallen bergop. Al kon ik uiteindelijk wel bij de eerste 10-12 renners boven komen. Helaas kwamen er nog redelijk wat renners terug waardoor ik de eerste koers van het jaar niet verder dan een 18de plaats kwam. De definitieve slag was echter al gemaakt en 6 renners zouden de ronde van Algerije gaan beslissen. De volgende dagen waren vooral nat, koud en erg winderig. Waarbij ik ook nog eens een voor een Nederlander onvergefelijke fout maakte, door op de derde dag niet in de eerste maar tweede waaier te zitten en veel dure tijd te verliezen. De laatste dag moest er weer serieus geklommen worden. Terwijl mijn ploeggenoot Victor de la Parte de concurrentie belachelijk maakte en solo leider Stefan Schumacher en zijn ploeggenoot Zaballa op 7 minuten reed, de etappe en de ronde won, bevond ik mij in een achtervolgend groepje. Een 12de plek in het algemeen klassement en winst in het ploegenklassement bleek het hoogst haalbare. Waarbij zich nog wel de bijzondere situatie voordeed dat ik in tijd als 6de eindigde in de laatste etappe, maar op plek 10. Doordat de tijd de eerste doorkomst op het finishcircuit werd bepaald maar de renners na de 3 plaatselijke ronden werden geclassificeerd..
Peter van Dijk in actie tijdens de ronde van Algerije
Een dag later was de chaos nog groter dan een dag eerder. In het eendaagse circuit de Alger, dat overigens niet op een circuit verreden werd, reed na een zeer snelle eerste anderhalf uur een omvangrijke kopgroep weg. De samenwerking voorin was slecht waardoor het onrustig bleef. Tot er een kopgroep van 6 wegreed waarin ik pressent was, nadat ik eerder al met twee andere was weggereden maar verkeerd reed waardoor we terug vielen. De samenwerking was goed en de voorsprong liep snel op naar 1.20 en de wedstrijd leek beslist. Tot we door de UCI commissaris gestopt werden. Er waren problemen met het afsluiten van het parkoers. Na een kwartier wachten mochten we weer vertrekken, ineens met 7 renners en nog maar 1 minuut voorsprong. De samenwerking was weg en de voorsprong liep niet verder op. Toch leek het er nog steeds op dat een renner uit de kopgroep de wedstrijd zou winnen. Tot de duisternis begon in te vallen en de kopgroep nog tot 3 keer toe verkeerd werd gestuurd! Terwijl er ondertussen meer en meer renners aansloten. Wegrijden was kansloos, het ene moment verdedigde je een voorsprong van 10 seconden het volgende moest je een gat van 30 seconden dichtrijden na weer eens verkeerd gereden te zijn. In een onoverzichtelijke sprint om een achterblijvend peloton heen eindigde ik uiteindelijk als 7de. 7de uit de kopgroep van 6..
De tweede meerdaagse (Tour of Blida) was vlak en begon slecht. De eerste dag hadden het Algerijnse eten en een serieuze kuch mijn krachten aangetast en was een dagje achterin kijken. De tweede dag iets wat hersteld zat ik mee in de vroege vlucht met twee andere renners, waaronder Rafaâ Chtioui (vorig jaar team Europcar). Doordat de derde renner niet mee wilde draaien was de samenwerking niet optimaal, daarbij hadden de sprintersploegen uitgerekend deze dag uitgekozen om werk van een sprint te maken. Waardoor de vlucht uiteindelijk tot minder dan 2km van de finish droeg, maar uiteindelijk niet beloond werd met het zo gehoopte dagsucces. Frustrerend omdat bijna alle andere vluchten slaagden omdat er weinig ploegen geïnteresseerd waren in het achtervolgingswerk. Zo ook de volgende dag, toen we als ploeg de vlucht leken te missen maar uiteindelijk, een renner mee hadden. George Karatzios maakte het gedecideerd af en de derde overwinning voor het team van het seizoen was een feit. Dat ik daaraan een serieuze bijdrage had kunnen leveren, maakte voor mij de overwinning nog iets mooier.
Peter van Dijk
De laatste wedstrijd leek mij dan weer beter te liggen. De Tour of Tipaza was bergachtig en had de laatste dag een finish bergop op de 1500 meter hoge slotklim De eerste dag lukte het echter een van de favorieten in de ontsnapping  te zitten. Met de winnaar van de ronde van Algarije in de gelederen moesten we de verantwoordelijkheid nemen. Nadat mijn ploeggenoten het achtervolgingswerk op het vlakke deden reed ik het grootste deel van de zwaarste klim op kop, maar moest passen toen de favorieten aanvielen. Vijf renners kwamen vooraan te rijden en omdat de groep al zover was uitgedund kwam ik in een tweede groepje van vier renners terecht. Na de afdaling wist ik uit dit groepje weg te rijden naar de 6de plaats. Gaaf om aan de klim te beginnen met een heel peloton in het wiel en nog maar 10 man over te hebben door jouw werk. Maar ook jammer je niet echt met de sterkste renners bergop te hebben kunnen meten, doordat je voor een ander gewerkt hebt. Gelukkig kwam die kans de laatste dag wel maar bleken helaas (dezelfde) 5 renners bergop sterker, waardoor een 6de plaats in de etappe en het eindklassement van de laatste ronde het hoogst haalbare bleek. Victor werd 3de in het eindklassement en ook in deze ronde wonnen we het ploegenklassement. Waardoor de Algerijnse exercitie succesvol werd afgesloten.
Website: Peter van Dijk | Ronde van Algerije | Griekenland

tag_red Labels: Profs, Race
link Permanente link naar: Peter van Dijk in Algerije