Inspanningstest Sneller BergOp Fietsen 2017 Sportvakantie Fietsen Wielrennen 2017 WebTrainer Personal Sportcoaching

Peter van Dijk 2e in Tour du Piemont Pyreneeën

newspaper Peter van Dijk 2e in Tour du Piemont Pyreneeën

date 21-09-2009

Peter van Dijk is lid van Swift-Leiden en heeft dit jaar laten zien dat hij in de bergen nog beter kan presteren dan op het vlakke. Onlangs reed Peter de Tour du Piemont Pyreneeën. Dit is een belangrijke wedstijd die in de Pyreneeën wordt gereden en waar vele top-amateur / semi-profploegen rijden. Ook de profploegen houden deze koers in de gaten om klimtalenten te ontdekken. Hieronder een verslag van Peter over deze koers.
De laatste week van augustus heb ik met de Spaanse ploeg Telco-Intercons deelgenomen aan de Tour du Piemont Pyreneeën. Een vierdaagse wedstrijd in de omgeving van de bekende Tourplaats Pau aan de voet van de Pyreneeën. Een wedstrijd waarin de echte Pyreneeën cols links worden laten liggen, maar toch een zwaar parkoers met veel klimmen en geen meter vlak.
Peter van Dijk
:: Peter van Dijk tijdens Tour du Piemont Pyreneeën
De eerste dag was zoals bijna altijd in Mediterrane landen direct enorm zwaar door een spervuur aan demarrages van altijd offensief ingestelde Fransen en Spanjaarden. Waar in Nederland vaak snel wordt geprobeerd tot samenwerking en organisatie te komen zowel voor als in het peloton, is in deze landen aanvallen het devies, zowel in de kopgroep, het peloton als bij de gelosten. Uiteindelijk resulteerde dit na ruim 100 kilometer koers in een kopgroep van ongeveer 25 renners die uiteindelijk voor de overwinning zouden gaan rijden. Na nog vele uitlooppogingen en een zeer steil klimmetje in de laatste kilometers, moest een sprint de beslissing brengen. Hierin verloor ik toch nog 4 seconden op de eerste 10 renners, doordat er in de print een gat was gevallen in de groep en eindigde als 14de.
De tweede dag werd een dag met heel slecht weer, net voor de start begon het te regenen, om bijna niet meer droog te worden, niet mijn specialiteit. Ik heb de hele dag geprobeerd van voren te rijden om niet in de problemen te komen, dit lukte eigenlijk heel goed tot de laatste 2 kilometer draaien en keren door de aankomstplaats. Bergop kwamen we vaak met een aantal sterke renners vooruit te rijden, maar aangezien deze allemaal goed in het klassement stonden en de leider ook steeds mee zat, ontstond er helaas geen samenwerking. Een ploeggenoot van de (Spaanse) leider profiteerde vandaag wel slim van het feit dat hij nog goed in het klassement stond en zijn ploeg de achtervolging dus niet wilde leiden en pakte samen met 1 Franse renner een mooie voorsprong in het klassement. Terwijl ik in de sprint (36ste) weer 3 seconden verloor door een gat.

De derde dag. Nadat ik gister al had gemerkt dat voor een klassement rijden iets anders is dan gewoon aanvallen voor dagsucces, werd dit ook vandaag weer duidelijk. Al snel reden er een aantal renners weg, waarachter een steeds grotere groep achtervolgers ontstond. Ik probeerde wel mee te zitten, maar wilde ook niet al mijn kruit verschieten met het oog op het klassement. Op een gegeven moment waren er al rond de 30 renners vooruit en zat ik nog steeds in een peloton waar de fut uit leek te zijn. De meeste klassementsrenners zaten vooraan dus de taak voor veel renners zat erop. Na eerst solo geprobeerd te hebben het toch al aanzienlijke gat te dichten op een stuk met zijwind tegen, probeerden 2 ploeggenoten het gat dan in ieder geval zo klein mogelijk te houden tot de volgende klim. Probleem was dat het hele peloton daar al wist wat mijn plan was. De eerste aanval was dan ook kansloos, later was het iets steiler en kon ik toch uit het peloton wegrijden. Samen met wat renners die tussen de tweede groep en het peloton reden kon ik de oversteek alsnog maken zodat mijn kansloze situatie weer iets minder kansloos was. Bijna direct begon de volgende en zwaarste klim van de ronde. Bovenop was ik samen met de uiteindelijke winnaar van de ronde als enige over gebleven van de tweede groep. In en na de afdaling wisten we het gat op de kopgroep dicht te rijden, al sloot helaas ook een deel van de tweede groep weer aan. Na een zware finale met veel aanvallen toch weer een sprint met 23 waarin ik 12de werd en inmiddels een 8ste plaats in het klassement.
Peter van Dijk op het podium
:: Peter van Dijk rechts op de foto. 2e in het eindklassement
De laatste dag werd dus een belangrijke. De Spaanse ploeg die vorig jaar ook al de winnaar leverde (die inmiddels prof is) had de nummer twee en drie in het klassement en vooral deze renners moesten in de gaten gehouden worden. Een van deze renners wist door slim ploegenspel toch in de vroege ontsnapping te zitten. Ik werd de hele dag beschermd door de ploeg en reed uitgerekend vandaag (voor het eerst in anderhalf jaar in koers) lek, kreeg een wiel van een ploeggenoot en werd ook nog naar voren gebracht. Zodat ik vrijwel direct bergop aan kon vallen. Dat het zware parkoers de meeste renners had gesloop bleek nu, er waren nauwelijks nog renners in staat om te reageren en zo kon ik met 2 andere renners, ondanks een gat van anderhalve minuut, aansluiten bij de kopgroep, zodat ik virtueel 2de reed. Met een renner nog 23 seconden voor me was duidelijk wat me te doen stond: aanvallen. Maar de samenwerking was niet geweldig en de meeste renners waren vooral uit op de dagwinst. Uiteindelijk lukte het dan ook niet om het verschil nog goed te maken en moest ik mij tevreden stellen met een 11de plaats in de print van de kopgroep van 13 en een tweede plaats in het algemeen klassement. Toch ook een mooie beloning na een zware meerdaagse.

Websites: WV Swift-Leiden | Swabo |

tag_red Labels: Race, Nieuws
link Permanente link naar: Peter van Dijk 2e in Tour du Piemont Pyreneeën